top of page

Jõulud ja kaks nädalat mägedes

Võtan end siis kokku ja kirjutan lõpuks siis siia ka natuke oma tegemistest. Plaan kirjutada oli juba detsembri alguses, aga siis algas vaheaeg ja see plaan jäi tagaplaanile, ning kuu aega hiljem jõudis lõpuks ka see aeg kätte.

Põhiliselt üks suurimaid üllatusi minu jaoks siin oli, et neil ei ole jõuluvana. Siin tuleb 6. detsembril Samiclaus, kes toob headele lastele mandariine, komme ja muid maiustusi, ning pahad lapsed saavad noomida ja jäävad maiustustest ilma.

Jõuluõhtul kui eestis tuleb jõuluvana siis siin teevad lihtsalt vanemad, vanavanemad ja ristivanemad lastele kinke. Jõule peetakse 2 kuni 3 korda tavaliselt, sest üks kord ema poolse suguvõsaga, teine kord isa poolse suguvõsaga ja siis kõik ristiisad ja ristiemad. Hetkel küll enam lund ei ole aga vähemalt olid valged jõulud. Mu pere on siia-maani iga jõul teinud kelgumatka. See on põhiliselt matk mäe otsa, tavaliselt nii 3-5 tundi ja siis terve tee kelguga alla tulla, mis on idee poolest väga lahe, aga teatud hetkedel oli ikka surmahirm silme ees, sest ega kelguga ei anna eriti järske kurve võtta.

Tänu lumele tuli mul hakkata bussiga koolis käima, jalgrattas läks lõpuks talvepuhkusele. Vaadates Šveitsi suurepärast rongiliiklust võiks ju sama bussidelt oodata, aga ei. Bussiliiklus on siin kohutav. Bussid pidevalt hilinevad ja kaks korda on buss lihtsalt tulemata jätnud. Kuna bussid käivad tavaliselt iga poole tunni tagant, siis kui üks jääb vahelt ära, on ikka päris kehvasti. Aga õnneks oli praegu kaks nädalat talvevaheaega(noh minu jaoks kolm). Esimesel nädalal sai mägedes suusatamas käidud. Mu hostema cousin elab kusagil mägedes ja me käisime tal kolmeks päevaks külas.

See oli oma moodi kogemus. Ta elab seal mägedes täiesti üksi, ta tööd ei tee ja kuidagi moodi elab ära.

Sealt tulime laupäeva õhtul tagasi ja pühapäeva hommikul läksime kohe Grächenisse suusapuhkusele. Seal sai 6 päeva lauda sõidetud ja peale seda oli kohe uuesti YFU laager, kus sai 4 päeva lauda sõidetud. Kuigi seal sai ka palju muud tehtud.

bottom of page